• +302103229303
  • apc@apc.gr

Εικόνα πιστοποίησης ΕΣΠΑ Ψηφιακή Δράση

10 Μάι 2018

Πρότυπο Πιστοποίησης : Best Aquaculture Practices (BAP)

Ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, αλλά και την Τουρκία, αρκετές εταιρείες εφαρμόζουν κατόπιν απαιτήσεως πελατών αλλά και αναζήτησης νέων αγορών και συνεργασιών (ΗΠΑ, Καναδάς, κλπ.), παράλληλα με το Global G.A.P. πρότυπα.

To πρότυπο Global G.A.P. στην Υδατοκαλλιέργεια λειτουργεί αρκετά χρόνια ως μέρος ενός παγκόσμιου συστήματος πιστοποίησης τροφίμων, αναπτύχθηκε και λειτουργεί από τη Food PLUS GmbH στη Γερμανία. Το πρότυπο καλύπτει τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων και την ιχνηλασιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοπικοιλότητας, την υγεία & ασφάλεια στην εργασία και πρόνοια εργαζομένων, την κοινωνική προστασία και την καλή μεταχείριση των ψαριών.

Ένα από τα παράλληλα πρότυπα είναι το ASC, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός,  ο οποίος υποστηρίζεται από το WWF και την IDH - Oλλανδική πρωτοβουλία για το βιώσιμο εμπόριο. Οι απαιτήσεις του προτύπου έχουν ως σημείο αναφοράς την ποιότητα, έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση και κατά συνέπεια την αειφορία και το βιώσιμο εμπόριο.

Εκτός από το ASC, η GAA παγκόσμια συμμαχία υδατοκαλλιέργειας είναι μια διεθνής, μη κερδοσκοπική εμπορική ένωση αφιερωμένη στην προώθηση της περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας. Μέσω της ανάπτυξης των προτύπων πιστοποίησης της Best Aquaculture Practices, η GAA είναι ένας κορυφαίος οργανισμός καθορισμού προτύπων για εκτρεφόμενα θαλασσινά.

To πρότυπο BAP (https://bapcertification.org) , συμπεριλαμβάνει απαιτήσεις σχετικά με την συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις, σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, ασφάλεια εργαζομένων και σχέσεις εργαζομένων, περιβαλλοντικές απαιτήσεις, διαφυγές και βιοποικιλότητα, υγεία και καλή μεταχείριση των ζώων, βιοασφάλεια και ανιχνευσιμότητα.

Παρόλο που υπάρχουν αρκετές κοινές απαιτήσεις στα πρότυπα BAP και Global G.A.P., υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Το BAP δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον με συγκεκριμένες ποιοτικές και ποσοτικοποιημένες απαιτήσεις σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων, την ποιότητα νερού και τον έλεγχο ιζημάτων.

Επιπλέον, ενώ το Global G.A.P. για το συσκευαστήριο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αφήνει «χώρο» στα άλλα ιδιωτικά πρότυπα να αναπτυχθούν, όπως το Αγγλικό BRC και Γαλλο-γερμανικό IFS, το ΒΑΡ για το συσκευαστήριο έχει παρόμοιες απαιτήσεις ενός από τα παραπάνω GFSI πρότυπα (BRC, IFS, FSSC 22000, κλπ).

Επίσης, το BAP υποστηρίζει ένα σύστημα αστεριών στα προϊόντα. Δύο (2) αστέρια για προϊόν που προέρχεται από πιστοποιημένη μονάδα πάχυνσης και πιστοποιημένο συσκευαστήριο, τρία (3) αστέρια για προϊόν από πιστοποιημένη μονάδα πάχυνσης, πιστοποιημένο συσκευαστήριο και πιστοποιημένο ιχθυογεννητικό σταθμό ή μονάδα παραγωγής ιχθυοτροφής και τέσσερα (4) αστέρια από πιστοποιημένη μονάδα πάχυνσης, πιστοποιημένο συσκευαστήριο, πιστοποιημένο ιχθυογεννητικό σταθμό και πιστοποιημένη μονάδα παραγωγής ιχθυοτροφής.

Τέλος το ΒΑΡ έχει στην κατηγοριοποίηση των μη συμμορφώσεων κατά την επιθεώρηση, εκτός της major και minor Μη συμμόρφωση, όπως το Global G.A.P., και την κατηγορία Κρίσιμη Μη Συμμόρφωση. Σε περίπτωση κρίσιμης απόκλισης σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων, κοινωνική συμμόρφωση, νομικό ζήτημα ή κίνδυνο για την ακεραιότητα του προγράμματος, ο επιθεωρητής ενημερώνει αμέσως τον οργανισμό πιστοποίησης, ο οποίος στη συνέχεια ενημερώνει την BAP. Εν αναμονή διευκρινίσεων, μπορεί να προκύψει αδυναμία πιστοποίησης ή άμεση προσωρινή αναστολή της πιστοποίησης.

 

Η APC s.a., πρωτοπόρα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε συστήματα διαχείρισης και ποιότητας στο χώρο της υδατοκαλλιέργειας είναι σε θέση να σας υποστηρίξει στην προσπάθειά σας αυτή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

 

 

About Us

Η APC sa είναι εταιρεία συμβούλων με έδρα την Αθήνα, η οποία ασχολείται με παροχή υπηρεσιών για αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, περιβαλλοντικά θέματα , εκπόνηση επενδυτικών μελετών και προγραμμάτων καθώς και σχεδιασμό, διαχείριση και αξιολόγηση Εθνικών και Ενωσιακών προγραμμάτων.

Η APC sa έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στους τομείς της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη , καθώς και στο υδάτινο περιβάλλον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σόλωνος 14,
Αθήνα, 10673

+30 210 32 29 303

+30 210 32 29 340

+30 210 32 29 304

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Newsletter

Get Monthly Newsletter
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας μας. Τα cookies είναι αρχεία που αποθηκεύονται στον φυλλομετρητή σας και χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες πλοήγησης αλλά και για την εξατομίκευση της εμπειρίας σας.
Περισσότερα Αποδέχομαι